Marka tescili nedir?, tescil kriterleri, marka tescil belgesi dahil tescil süreci ve sonrası işlemler dahil marka tescili nasıl yapıldığı anlatılmaktadır.

Öncelikle; zaman içinde tüm işletme varlığının çok üstünde değere sahip olabilecek, kelime, harf, sayı, isim, şekil veya bunların kombinasyonlarından oluşturulmuş işaretlerin marka tescili için başvuru öncesi yapılması gerekenler,  marka tescil kriterleri, tescil sürecinde olası re’sen ve nisbi red nedenleri, ve bu riskleri bertaraf edebilecek yaratıcı çözümler, marka tescil belgesi alımı dahil tüm tescil süreci ve toplam maliyetleri ve tescil sonrası marka tescil iş ve işlemlerin neler olduğunu kısacası marka tescili nasıl alınacağına dair ayrıntılı bilgileri aşağıda mutlaka dikkatli olarak incelemenizi öneriyoruz.


Marka tescilinde en önemli aşama başvuru öncesi araştırma, sorgulama ve yol haritasının belirlenmesidir.

Dahası yıllardır Yargıtay İçtihatlarında kabul edilmiş olduğu üzere, tescilli marka sahibi aleyhine açılan hükümsüzlük davalarında, tescilli bir hak kullanıldığından tecavüzden kaynaklı maddi ve manevi tazminat talepleri reddedilirdi. Yani bir şekilde dava sonucunda marka tescili hükümsüz kılınsa bile tecavüz nedeniyle maddi ve manevi tazminat kaybı söz konusu değildi.

Ancak yeni 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu (SMK) MADDE 155- (1) Marka, patent veya tasarım hakkı sahibi, kendi hakkından daha önceki rüçhan veya başvuru tarihine sahip hak sahiplerinin açmış olduğu tecavüz davasında, sahip olduğu sınai mülkiyet hakkını savunma gerekçesi olarak ileri süremez.” Şeklindedir.

Yani özet olarak henüz yeni olsa bile olası hükümsüzlük davalarında sonraki marka tescilinin hükümsüzlüğüne karar verilmesi halinde, hükümsüzlüğe mesnet gösterilen önceki tarihli markaya tecavüz nedeniyle maddi ve manevi tazminat yükümlüğü doğmuş durumdadır.

Dolayısıyla sadece marka tescili maddi ve manevi tazminatlardan korumayacağına göre marka tescil başvuru öncesi olası tüm risklerin belirlenmesi ve bunları bertaraf edebilecek hukuki argümanların geliştirilmesi ve ondan sonra başvuru yapılması gerekmektedir.

Onun için başvuru öncesi marka benzerliği ve iltibas tehlikesi incelemelerinin konusunda bilgili ve deneyimli bir marka vekili veya vekil firmalardan alınmasını, üstelik tüm görüşlerin yazılı olarak istenmesini özellikle tavsiye ediyoruz. Aksi halde hem markaya yaptığınız tüm yatırımların heba olması hem de olası hükümsüzlük davalarının kaybedilmesi halinde olası maddi ve manevi tazminatlar nedeniyle ciddi zararlar oluşabilir.

Etkin Patent sadece başvuru ve tescil işlemlerini değil, tescil süreci ve sonrası tüm riskleri ve bunları bertaraf edebilecek yenilikçi çözümler üretir ve bunları müvekkillerine yazılı olarak sunar.


Marka tescili genellikle alan adı gibi algılanmakta, küçük bir takım ekleme veya değişikliklerin hem tescil kriteri kazandıracağını hem de üçüncü taraflara karşı koruma kalkanı oluşturacağı şeklinde düşüncesi oldukça hatalıdır ve telafisi oldukça güç maddi ve manevi kayıplar sebebiyet verebilir.  

MARKA TESCİLİ NEDİR

Kısaca marka tescili nedir?: Bir işletmenin mal ve hizmetlerini diğer işletmelerden ayırt edilmesini sağlayan, kelime, harf, rakam, şekil ve bunların kombinasyonun oluşturulmuş işaretlerin, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilmesi ve marka tescil belgesi verilmesine marka tescili denilmektedir.

6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu ve Uygulama Yönetmenliği hükümlerine uygun yapılan marka başvuruları öncelikle  TÜRKPATENT tarafından re’sen inceleme yapılır ve yasa hükümlerine uygun olması halinde  markalar bülteninde yayınlanmasına karar verilir.

İki aylık yasal süre içinde üçüncü tarafların itiraz etmemesi ve/veya varsa itirazların sonuçlanmasından marka tescil marka tescil belgesi verilmesine marka tescil
 denilmektedir.

Marka nedir, ortak marka nedir, hizmet markası nedir, garanti markası nedir, bireysel marka nedir ve rüçhan hakkı ne demek olduğunu BURADAN inceleyebilirsiniz. Marka tescile konu işaret, başvuru tarihi itibariyle öncelik hakkı, markalar bülteninde yayınlanmasından itibaren de hukuki haklar sağlamaktadır. On yıl süre ile yenilenmesi şart ve koşuluyla süresiz hak sahipliği ve yasanın sağladığı geniş koruma sağlamaktadır.

Marka tescili için herhangi bir vergi veya oda kaydı veya faal olan bir işletme şartı aranmamakla birlikte istenilen  mal ve hizmet gruplarında tescil edilebilir. Ancak yasa hükmü gereği tescil tarihi itibariyle veya kesintisiz markanın kullanılmadığı mal ve hizmetler bakımından İPTAL şartı oluşmaktadır.

İPTAL şartı oluşan markalar için şimdilik sadece dava yoluyla iptali sağlanmakla birlikte 2023 yılı itibariyle  tescil edilmiş marka adına kayıtlı kullanılmayan mal ve hizmetler bakımından TÜRKPATENT’ e re’sen İPTAL yetkisi verilmiştir.

Dolayısıyla orta ve uzun vadede kullanılmayacak  mal ve hizmet gruplarının başvuruya dahil edilmesini önermiyoruz.

MARKA TESCİLİ NASIL YAPILIR

Marka tescili nasıl yapılır; öncelikle markalaşmaya uygun, ayırt edici nitelikleri mümkün mertebe yüksek ve kolay hatırlanabilir marka ismi ve hem isim hem de markanın kullanılacağı mal ve hizmetleri yansıtan logo tasarımı yapılması gerekir.

Bunların ayrıntılarını linkleri tıklayarak inceleyebilirsiniz. Tüm bunlar belirlendikten sonra da marka tescil süreci başlamaktadır. Bunlar;

1. Marka Tescil Sınıflarının Tespiti


Marka tescil başvuru öncesi, öncelikle koruma talep edilen mal ve hizmet gruplarının listelendiği marka tescil sınıfları tespit edilmelidir. Marka emtia listesi 45. Sınıfta toplanmakta, 1-34 sınıf aralığındaki sınıflarda mal grupları yani üretim veya fason yaptırılan ürünlere marka işaretini koymak istediğinizde 1-34 aralığındaki sınıflarda seçim yapılmalıdır. 

Yine markanın kullanılacağı hizmet grupları ise 35-45 aralığındaki sınıflarda seçilmesi gerekmektedir.

Marka tescil sınıfları başlıklı yazımızı inceleyerek ayrıntılı emtia listesini inceleyebilirsiniz. Bu arada emtia listesinde olmayan özellikle spesifik mal ve hizmetlerin olması halinde, marka ve patent vekillerimiz ve danışmanlarımızdan ücretsiz yardım ve destek alabilirsiniz.

Marka tescili, kayıtlı mal ve hizmetler bakımından koruma ve hak sahipliği sağlaması ve olası itirazlarda aynı/benzer, yani farklı sınıflarda kayıtlı olsa bile aynı türden mal ve hizmetler olarak kabul edilmesi muhtemel mal ve hizmet listesinin  konusunda işin uzmanı tarafından yapılması oldukça yararlı olacaktır. 

2. Marka Sorgulama


Marka tescil başvuru işlemlerine başlamadan önce marka tescil sorgulama, araştırma işlemlerini PATENT FİRMALARI aracılığı ile konusunda uzman ve deneyimli marka patent danışmanları tarafından yapılması yararlı olacaktır.

6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu hükümleri gereğince TÜRKPATENT  re’sen kısıtlı bir alanda yani aynı veya ayniyet derecesinde benzerlik incelemesi yapmaktadır. Ancak sorunların en çok yaşandığı karıştırma ve ilt