Marka tescili nedir?, tescil kriterleri, marka tescil belgesi dahil tescil süreci ve sonrası işlemler dahil marka tescili nasıl yapıldığı anlatılmaktadır.
Marka tescilinde en önemli aşama başvuru öncesi araştırma, sorgulama ve yol haritasının belirlenmesidir.
Dahası yıllardır Yargıtay İçtihatlarında kabul edilmiş olduğu üzere, tescilli marka sahibi aleyhine açılan hükümsüzlük davalarında, tescilli bir hak kullanıldığından tecavüzden kaynaklı maddi ve manevi tazminat talepleri reddedilirdi. Yani bir şekilde dava sonucunda marka tescili hükümsüz kılınsa bile tecavüz nedeniyle maddi ve manevi tazminat kaybı söz konusu değildi.
Ancak yeni 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu (SMK) MADDE 155- (1) Marka, patent veya tasarım hakkı sahibi, kendi hakkından daha önceki rüçhan veya başvuru tarihine sahip hak sahiplerinin açmış olduğu tecavüz davasında, sahip olduğu sınai mülkiyet hakkını savunma gerekçesi olarak ileri süremez.” Şeklindedir.
Yani özet olarak henüz yeni olsa bile olası hükümsüzlük davalarında sonraki marka tescilinin hükümsüzlüğüne karar verilmesi halinde, hükümsüzlüğe mesnet gösterilen önceki tarihli markaya tecavüz nedeniyle maddi ve manevi tazminat yükümlüğü doğmuş durumdadır.
Etkin Patent sadece başvuru ve tescil işlemlerini değil, tescil süreci ve sonrası tüm riskleri ve bunları bertaraf edebilecek yenilikçi çözümler üretir ve bunları müvekkillerine yazılı olarak sunar.
Marka Tescili Nedir
Marka tescili, bir işletmenin mal ve hizmetlerini diğer işletmelerden ayırt eden, kelime, harf, rakam, şekil ve bunların kombinasyonundan oluşan işaretlerin, Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescil edilmesi ve marka tescil belgesi verilmesi işlemidir.
Marka Tescili Nasıl Yapılır
Marka tescili nasıl yapılır; öncelikle markalaşmaya uygun, ayırt edici nitelikleri mümkün mertebe yüksek ve kolay hatırlanabilir marka ismi ve hem isim hem de markanın kullanılacağı mal ve hizmetleri yansıtan logo tasarımı yapılması gerekir.
1. Marka Tescil Sınıflarının Tespiti
Marka tescil başvuru öncesi, öncelikle koruma talep edilen mal ve hizmet gruplarının listelendiği marka tescil sınıfları tespit edilmelidir. Marka emtia listesi 45. Sınıfta toplanmakta, 1-34 sınıf aralığındaki sınıflarda mal grupları yani üretim veya fason yaptırılan ürünlere marka işaretini koymak istediğinizde 1-34 aralığındaki sınıflarda seçim yapılmalıdır.
Yine markanın kullanılacağı hizmet grupları ise 35-45 aralığındaki sınıflarda seçilmesi gerekmektedir.
Marka tescil sınıfları başlıklı yazımızı inceleyerek ayrıntılı emtia listesini inceleyebilirsiniz. Bu arada emtia listesinde olmayan özellikle spesifik mal ve hizmetlerin olması halinde, marka ve patent vekillerimiz ve danışmanlarımızdan ücretsiz yardım ve destek alabilirsiniz.
Marka tescili, kayıtlı mal ve hizmetler bakımından koruma ve hak sahipliği sağlaması ve olası itirazlarda aynı/benzer, yani farklı sınıflarda kayıtlı olsa bile aynı türden mal ve hizmetler olarak kabul edilmesi muhtemel mal ve hizmet listesinin konusunda işin uzmanı tarafından yapılması oldukça yararlı olacaktır.
2. Marka Sorgulama
Marka tescil başvuru işlemlerine başlamadan önce marka tescil sorgulama, araştırma işlemlerini PATENT FİRMALARI aracılığı ile konusunda uzman ve deneyimli marka patent danışmanları tarafından yapılması yararlı olacaktır.
6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu hükümleri gereğince TÜRKPATENT re’sen kısıtlı bir alanda yani aynı veya ayniyet derecesinde benzerlik incelemesi yapmaktadır. Ancak sorunların en çok yaşandığı karıştırma ve iltibas tehlikesini ise ancak itiraz olması halinde incelemektedir.
Onun için oldukça ayrıntılı ve yararlı bilgilerin olduğu marka sorgulama sayfamızı mutlaka incelemenizi öneriyoruz.
Sonuç olarak tescil sürecince mutlak veya nispi RET risklerinin olup olmadığı, tescilli benzer marka sahiplerince olası itirazların muhtemel sonuçlarını, daha da önemlisi tescil sonrası önceden tescilli marka sahiplerince olası açılabilecek marka hükümsüzlük davalarının muhtemel sonuçları hakkında mutlaka yazılı mütalaa alınmalıdır. Aksi takdirde yıllar sonra bile olsa olası hükümsüzlük dava ve sonuçları çok ağır maddi ve manevi kayıplara neden olabilir.
3. Marka Tescil Muvafakat Talebi
Muvafakat Nedir?: önceki tescilli marka sahibinin noter onaylı yazılı izninin olması halinde, sonraki aynı olan markanın re’sen reddini engellemektedir. Nitekim 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunun madde-5 (3) “ Bir marka başvurusu, önceki marka sahibinin başvurunun tesciline açıkça muvafakat ettiğini gösteren noter onaylı belgenin Kuruma sunulması halinde birinci fıkranın (ç) bendine göre reddedilemez.” Şeklindedir.
Muvafakatnamenin şart ve koşullarının tanımlandığı 6769 sayılı SMK’ nın 10.Madde hükümleri şu şekildedir;
(1) Kanunun 5 inci maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında sunulacak muvafakatnamenin, aşağıdaki unsurları içerecek şekilde, Kurum tarafından geçerli kabul edilen imzalı form şeklinde düzenlenmesi ve noter tarafından onaylanması zorunludur:
a) Muvafakat verilen başvuru sahibi veya sahiplerinin kimlik ve iletişim bilgileri.
b) Muvafakat formunun başvuru aşamasında sunulması halinde muvafakata konu marka örneği; karara itiraz aşamasında sunulması halinde muvafakata konu başvuru numarası.
c) Muvafakat veren başvuru veya marka sahibi ve ya sahiplerinin kimlik ve iletişim bilgileri ile muvafakata konu önceki tarihli başvuru veya markalara ait başvuru veya tescil numaraları.
ç) Muvafakat verilen mal veya hizmetler ile bunların sınıf numaraları.
d) Muvafakat formu başvuru veya marka sahibi adına vekil tarafından imzalanmış ise muvafakat yetkisini içeren noter onaylı vekâletname veya söz konusu vekaletnamenin noter onaylı örneği.
(2) Muvafakat formunun birinci fıkrada belirtilen unsurları içermemesi halinde başvuru sahibine söz konusu eksiklikleri gidermesi için iki aylık süre verilir. Söz konusu eksikliklerin süresi içinde giderilmemesi halinde talep yapılmamış sayılır.
(3) Muvafakat formu, başvuru formu ile birlikte veya karara itiraz halinde itiraz hakkında karar verilene kadar Kuruma sunulabilir. Muvafakat talebi olmasına rağmen muvafakat formunun Kuruma sunulmaması halinde herhangi bir eksiklik bildiriminde bulunulmaz ve talep yapılmamış sayılır.
(4) Sicile kaydedilmiş inhisari lisans sahiplerin in bulunması halinde bunların yazılı izinlerinin de sunulması gerekir.
(5) Muvafakat, kayıtsız ve şartsız olmalıdır. Muv